January 29, 2019

The Backcorner Boogie Band - Faico Faico (2014)

by albums data-base



















Na een lange en beschonken nacht in de Magic Boogie Barn, ergens diep verscholen in de krochten van de Achterhoek, vindt Hendrik-Jan Lovink een vreemd briefje in de studio met de woorden ‘Hendrik-Jan: Faico Faico’.
Zonder enig idee wat het betekent, maar gedreven door de mysterieuze tekst wordt in een razend tempo het tweede album van The Backcorner Boogie Band opgenomen; Faico Faico dus!
Het album is, net zoals het debuutalbum, live en analoog opgenomen en verschijnt op 17 januari via Suburban Records.

The Backcorner Boogie Band is typisch zo’n groep die je eens live moet beleven omdat het op het podium allemaal net even lekkerder tot zijn recht komt. De keuze om het nieuwe studiomateriaal analoog en live op te nemen is dan ook een wijs besluit gebleken. Daarnaast hebben de vele optredens er voor gezorgd er op ‘Faico Faico’ een nog sterkere cohesie te bespeuren valt. Hoewel het jongste bandlid zonder legitimatie of begeleiding in de kroeg niets te zoeken heeft is er hier sprake van een enorm doorleefd en puur geluid.

De rauwe riffs in ‘Lost My Job To A Chinaman’ of de openingstrack ‘Angels’ waarin het nog eens stevig wordt aangedikt met een Hammond-orgel, slide-gitaar en krachtige vocalen van zanger Erik Neimeier, de energie spat werkelijk de speakers uit. Iets luchtiger gaat het er aan toe in ‘The Beat Of Love’ dat in de hoogtijdagen van de Flowerpower niet misstaan zou hebben. Stel je voor hoe dit gaat klinken op de komende zomerfestivals. Het is niet voor niets dat het album is uitgebracht op het moment dat de programmeurs nog druk bezig zijn met invullingen ervan. Geruggesteund door een sterke rol van de begeleidende blazers en achtergrondzangeressen laat de band zich van een gitzwarte soulkant horen in ‘This Is How It’s Gonna Be’ om vervolgens soepel over te schakelen naar een rockende gitaarbeuker in ‘Take My Life’.

Zelden hoorden wij een band van eigen bodem die zo gemakkelijk in diverse genres uit de voeten kan. Het levert een uiterst gevarieerd geheel op van een stel muzikanten dat toch een heel herkenbaar geluid weet neer te zetten. De mogelijkheden van de grote bandbezetting lijken bovendien optimaal te worden benut. Zo komen zelfs de fans van countryblues heerlijk aan hun trekken in het meeslepende ‘Number 21’ dat door Marieke, een van de twee zangeressen in de band, moeiteloos naar een hoger plan wordt getild.

De liefhebbers van oprechte Amerikaanse rootsmuziek hoeven het niet langer aan de andere kant van de Atlantische Oceaan te zoeken. Zij kunnen voortaan het vizier richten op onze eigen Achterhoek want waarom zou je het van ver halen als het zo dichtbij voorhanden is…


1.  Angels  (4:33)
2.  Lost My Job to a Chinaman  (3:22)
3.  The Beat of Love  (3:30)  
     (Backing Vocals – Julia EversMelissa JanssenNova BorgersRabiëlla Dijo)
4.  When the Day Is Done  (2:54)
5.  This Is How It's Gonna Be  (4:47)
6.  Take My Life  (3:15)
7.  Country Love Affair  (4:09)
8.  Number 21  (3:37)
9.  Not So Easy  (2:18)
10.  Wait Till I Get Home  (4:03)
11.  Can You Hear It on the Radio  (3:37)
12.  Home  (2:55)

Label - Suburban Records 

0 comments:

Post a Comment