December 10, 2022

Henny Vrienten - Nacht (De soundtrack) (2006)

posted by record facts

Een prachtig project met zeer diverse artiesten. Henny Vrienten zorgt voor een zeer consequent geluid door het album, waarbij verschillende tracks leeker in elkaar overvloeien.
Tom Barman in het Nederlands is toch wel bijzonder en Nachtzwemmen van Henk Hofstede is beeldschoon (al is een eerder uitgebrachte, zeer zeldzame versie door Nits nog mooier).
De film van Hofstede is zeker het bekijken waard, maar niet verrassend voor mensen die Nits de afgelopen jaren live hebben gezien.

Vrienten besloot een tijdje geleden een ambitieus project op te starten omtrent het thema nacht. Hij wilde een soundtrack creëren voor de late (of vroege) uurtjes en vroeg daarvoor wat bevriende Hollandse en Belgische singer-songwriters om ideeën aan te dragen. Met één duidelijke voorwaarde: alle songs in hetzelfde tempo van zeventig beats per minuut, zoals de hartslag van iemand die slaapt. 
De ruwe schetsen werden daarna met de 11 deelnemende artiesten afzonderlijk uitgewerkt in de studio, waarna Vrienten zelf nog meer dan anderhalf jaar sleutelde aan de nummers en de afsluiter in zijn eentje maakte. 
'Nacht, de soundtrack' smeedt intrigerende muziek en vaak prachtige teksten tot een fijn, relaxt geheel. Frank Boeijen blinkt uit in opener 'De Maan Van Antwerpen' met slechts één gemompelde poëtische regel onttrokken aan een door hem geschreven gedicht. Het vat het Antwerpse nachtleven perfect met melancholiek gefluit, opwellende strijkers en een fijn blazertje. 
Thé Lau volgt hem op en zingt (na ja, mompelt meer) door trekharmonica ondersteunt zijn sferisch nummer 'Nachtvriend' over de eenzaamheid, alsof hij in de leer is geweest bij Lee Hazlewood. Andere opmerkelijke uitschieters zijn van Tom America - die een aantal gesprekken van Tilburgse allochtonen zoals Spinvis verknipte tot het bezwerende 'Neti/La Noche' - en Solex, met het kabbelende, soundscape-achtige 'Nocturnal Animals' dat wordt versterkt door haar krachtige vocalen. 
Boudewijn de Groot brengt in 'Het Jagen Voorbij' de laatste tekst van Lennaert Nijgh ten gehore en 'De Doordachte' van Tom Barmin is ook opvallend, omdat hij zich voor het eerst van de Nederlandse taal bedient. Ik hoor de dEUS-frontman toch liever in het Engels, maar dat neemt niet weg dat het best goed uit de verf komt. 
De reggae en ska-invloeden die aan Doe Maar doen denken worden ook niet geschuwd in de tracks van Def P of Beef-zanger Pieter Both. 
Het nummer van cabaretier Herman Finkers had als enige van de 12 gerust achterwege mogen blijven. Niet dat het zo vreselijk slecht is, eerder dat hij gewoon niet in dit rijtje past. De Nits-zanger Henk Hofstede visualiseerde bovendien de songteksten in beeld, bijgevoegd als dvd. 
Je hebt de film niet nodig om 'Nacht' te vatten of appreciëren, maar de muziek wordt wel akelig goed in beeld gebracht middels onder meer desolate steden, wegen en zwervers. ‘Nacht, de soundtrack’ is een sferisch, soms hypnotiserend mooi plaatje geworden.

Een geslaagd project van Vrienten en Co. Eentje die goed de sfeer van de "nacht" weet neer te zetten. Op dit album een verzameling artiesten die de verwachtingen weten waar te maken en anderzijds waarvan je dat niet verwacht zou hebben.
Heman Finkers, is daar o.a een van. Maar met zijn Palestrina achtige kerkelijke intermezzo's i.c.m. de gitaar is het zeer goed uitgepakt. 
Opener Frank Boeijen weet naar mijn gevoel zelfs een sfeer neer te zetten a la Round Midnight. Trouwens dat past ook redelijk goed bij dit album. 
De trompet met demper komt met enige regelmaat terug in de nummers. De hartslag is het ritme van dit album, waardoor ook de reggae van Pieter Both of de flow van Def P erin past (al heb ik het zelf niet zo met die monotoon). Het gemurmel van The Lau is nou ook niet hetjedat, maar past wonderwel bij de sfeer die dit album ademt van begin tot eind.
Echt een plaat om laat te draaien, in je luie stoel met een wijntje en koptelefoon op. Zelf heb ik dit gedaan met de DVD voor mijn neus. 
De combinatie Tom Barman en Henny Vrienten pakt ook goed uit en hun stemmen hebben wel wat van elkaar weg. Henny misschien wat hoger en Tom wat ruwer en lager.
Jan Rot ziet er op beeld wel wat eng uit, maar doet niets af aan het verstilde van Stil.
Als Gala Slaapt is een mooi einde van het begin van een droom en dat wat komen gaat na de rem slaap.


Track listing

1.  De Maan van Antwerpen  (met Frank Boeijen)  (7:29)
2.  Nachtvriend  (met Thé Lau)  (5:25)
3.  Het Jagen Voorbij  (met Boudewijn de Groot)  (5:03)
4.  Falling Star  (met Pieter Both)  (5:00)
5.  De Doorgedachte  (met Tom Barman)  (4:29)
6.  Nachtvuur  (met Def P)  (4:51)
7.  Stil  (met Jan Rot)  (5:17)
8.  Nocturnal Animals  (met Solex)  (3:51)
9.  Neti / La Noche  (met Tom America)  (6:56)
10.  Als Ik Denk Dat Ik Doodga  (met Herman Finkers)  (2:55)
11.  Nachtzwemmen  (met Henk Hofstede)  (5:49) 
12.  Als Gala Slaapt  (3:35)


Companies, etc.
Credits

Notes
Release:  2006
Genre:  Pop, Soundtrack
Tijdsduur:  1:00:40

Label - V2 Records

No comments:

Post a Comment