May 20, 2022

Cuby + Blizzards - Cats Lost (2009)

"Cats Lost" is na zoveel jaar weer een nieuwe Cuby + Blizzards plaat. Wat mij betreft behoren Cuby en zijn kornuiten tot de top van de Nederlandse bluesscene. Al in de jaren 60 lieten ze horen hoe blues hoort te klinken en hoewel "Cats Lost" duidelijk een moderne glans heeft is de klassieke blues nog alom aanwezig. 
Harry Muskee zingt voor zijn leeftijd prima. Al hoor je wel duidelijk zijn steenkolen Engels, maar dat heeft ook wel zijn charme. 
De band is goed op dreef, en gitarist Erwin Java schittert regelmatig. 
Ook credits voor producent Daniel Lohues, die een duidelijke kenner is van de blues (getuige zijn eigen bluesalbums met zijn Louisiana BluesClub) en zijn frisse eigentijdse productie dragen bij aan de kwaliteiten van "Cats Lost". Helaas is Harry Muskee ons ontvallen en zullen we de opvolger "Dogs Found" wellicht nooit horen. Jammer, gezien de hervonden bravoure op "Cats Lost".

Op de door Anton Corbijn gefotografeerde hoes van Cats Lost, de eerste nieuwe plaat van Cuby and the Blizzards in zes jaar en de eerste met origineel materiaal in elf jaar, zien we Harry 'Cuby' Muskee schuin van achteren, met een capuchon over zijn pet. Afgewend van ons, de kijker, en van de wereld.

Dat Muskee zich niet meer zo prettig voelt in Nederland uit hij in diverse nummers op zijn nieuwe plaat, maar feitelijk is daar niets nieuws onder de zon. De blues hebben is immers zoiets als het continu in onvrede leven met de wereld en Muskee is zo ongeveer met dat gevoel geboren. Cats Lost begint dan ook met 'Blues Is a Bad Habit', waarin het verhaal van de Blizzards in een notendop verteld wordt en waaruit blijkt dat die blues zowel een zegen als een vloek is.

Nummers als 'Baghdad Blues' en 'Low Country Blues' eisen met hun expliciete maatschappijkritiek de meeste aandacht op. Laatstgenoemde blues begint bovendien nog eens precies zoals 'Window of My Eyes', waar de Blizzards in de jaren zestig een hit mee scoorden, maar feitelijk is dat niet waarmee deze plaat nou zo'n grote indruk maakt.

Al dit geklaag van een chagrijnige oude man neemt namelijk niet weg dat Muskee met Cats Lost een best lekkere en afwisselende bluesplaat in elkaar geknutseld heeft – met dank aan, onder anderen, Daniel Lohues – die reikt van een akoestische deltablues als 'Peabody Hotel Room # 13' tot soulvolle rhythm-and-blues-shownummers met schetterend koperwerk als 'Stranger', waarin Muskee opnieuw dreigt het land te moeten verlaten als het zo doorgaat. 

Track listing

1.  Blues Is a Bad Habit  (2:59)
2.  Deadlines  (3:22)
3.  I'm in Your Corner  (3:58)
4.  Low Country Blues  (3:07)
5.  Baghdad Blues  (3:06)
6.  Peabody Hotel Room #13  (2:57)
7.  Devil Made Religion  (2:34)
8.  Mama Won't You Buy Me a Dream  (3:27)
9.  Stranger  (3:38)
10.  My Old Jimny  (3:21)
11.  More Than I Could Ask For  (3:24)

Companies, etc.
Credits
Notes
Release:  2009
Recorded At:  Streuer's Wijnlokaal
Genre:  Blues
Totale tijdsduur:  35:53

Label - [PIAS]

0 comments:

Post a Comment