May 03, 2022

Johan - Pergola (2001)

posted by record facts

Johan is een Nederlandse band rondom zanger/gitarist Jacob de Greeuw, opgericht in Hoorn. Vanwege de vele personeelswisselingen in de band, kan gesteld worden dat De Greeuw het enige vaste bandlid was en hiermee de spil is van de groep. 
De band was opgericht als Visions of Johanna in 1990. In 1996 werd de naam ingekort tot Johan.

Pergola is het tweede album van de Nederlandse band Johan. Na het debuutalbum "Johan" hadden fans vijf jaar moeten wachten op een nieuw album van de band. 
De naam van het album is de naam van de straat waar voorman Jacco de Greeuw destijds woonde, in de Hoornse wijk Kersenboogerd. Het album kreeg veel goede kritieken en de band had zelfs een klein hitje met Tumble and Fall.

Pergola, de langverwachte tweede CD van de uit de eigen as herrezen Hoornse groep Johan, is bril­jant. Sterker nog, een betere gitaarpopplaat van eigen bodem zal dit jaar niet meer verschijnen – period! – en het is zelfs de vraag hoeveel buiten­lands geschut de komende tijd tegen deze feno­menale klasse opgewassen zal zijn. De nieuwe Guided By Voices kan er alvast niet aan tippen.

Maar terzake. Op Pergola staan twaalf songs en er zit geen zwakke tussen. En reken maar dat zanger, gitarist en songschrijver Jacco de Greeuw de lat hoog heeft gelegd. Hij citeert niet alleen soms let­terlijk de Beatles (‘How do you sleep’, parafraseert hij Lennon in How Does It Feel), een van de songs heet I Feel Fine en die achterstevoren afgespeelde gitaar in Why CP klinkt ook bekend), maar schurkt met zijn groep ook qua sound en songstructuur zéér regelmatig tegen de Fab Four aan.

Maar het kader is breder: ook Crowded House (Pergola), R.E.M. (I Mean I Guess), The Byrds (Tomorrow) en het reeds genoemde Guided By Voices keken over Jacco’s schouders mee en zagen dat ‘t weliswaar niet vernieuwend of eigenzinnig, maar wel verbijs­terend goed was. Beter nog, wat zeg ik, véél beter dan het al zo geroemde debuut van Johan, dat ruim vier jaar geleden verscheen. Want laten we vooral niet vergeten dat deze CD de vrucht is van een lange lijdensweg voor zowel De Greeuw als zijn groep en dat van de destijds verworven credits weinig meer over is.

Met wat fantasie laat Pergola zich dan ook beluisteren als een lineair verslag van het proces van diep vallen en moeizaam opstaan: de plaat opent met Tumble And Fall, halverwege lijkt het felle I Feel Fine knipogend aan te geven dat het allemaal heus wel meevalt en in het welhaast sym­fonische slotstuk Here (hoog Alan Parsons Project-gehalte!) strijkt men neer in het Hier & Nu. de enige tijd en plaats waar De Greeuw en zijn mannen met een CD als Pergola op hun plek zijn.


Track listing

1.  Tumble and Fall  (4:21) 
2.  Pergola  (4:06)
3.  I Mean I Guess  (3:36)
4.  Tomorrow  (2:09)
5.  Day Is Done  (2:55) 
6.  I Feel Fine  (2:51)
7.  Paper Planes  (3:31)
8.  Save Game  (3:04)
9.  How Does It Feel  (3:54)
10.  Why_CP  (3:38)
11.  Time and Time Again  (3:31)
12.  Here  (3:05)


Companies, etc.

Credits

Notes
Release:  2001
Genre:  Pop / Rock
totale tijdsduur:  40:41

Label: Excelsior Recordings

No comments:

Post a Comment